Celeriac Braised in Olive oil /Zeytinyağlı Kereviz

İlkokulda iken sebze yemeklerini pek sevmezdim. Bunda babamın sebze yemeklerine meze muamelesi yapmasının etkisi büyüktü. Annemin hazırladığı sebze yemeklerine bakar; “Mezeler güzel, peki yemek ne yiyeceğiz” diye sorardı🙂 Bende de oradan kalma bir alışkanlık heralde, sebze yemekleri bana ana yemek olamaz gibi gelirdi. Üniversitede yurtta kalmaya başlayıpta, hazır yemek yemekten içim dışına çıkınca, o güzelim sebze yemekleri bir bir kıymete bindi. Bugün çok sevdiğim zeytinyağlı kereviz tarifini vereceğim:
When I was a child, I did not like vegetable dishes so much. I think the biggest reason behind this, is my father’s approach to vegetables. He used to look at the vegetable dish on the table and said: “The appetizer is good but what is the main dish?” (now he really likes vegetable though:) ) When I started to study at the university, I moved to a dormitory. Everyday we were eating prepared foods and I was fed up with it, so I desired to eat more vegetables. I really like this celeriac recipe:
Malzemeler

2 adet kereviz kökü
2 adet kuru soğan
2 adet havuç
1 adet patates
5 yemek kaşığı zeytinyağı
yarım limon
kaynamış su
1 çay kaşığı şeker
tuz

*isteğe bağlı yarım portakal suyu
Ingredients
2 celeriac roots
2 onions
2 carrots
1 potato
5 spoon olive oil
half lemon juice
1 tea spoon sugar
boiled water
salt
*arbitrary half orange juice
Hazırlanışı
Soğanları enine doğrayın. Zeytinyağında soğanları örseleyin, kendini salmaya başlayıca küp küp doğradığınız kereviz ve yuvarlak doğradığınız havuçları ekleyerek 3-4 dakika karıştırın. Küp küp doğradığınız patatesleri de ekleyip karıştırın. Kaynamış su, limon suyu, (kullanıyorsanız portakal suyu) şeker, tuzunu da ekleyerek tencerenin kapağını kapatın ve pişmeye bırakın. Arada tencerenin kapağını açarak kereviz ve havuçların pişip pişmediğini kontrol edin. (*Kaynamış su miktarı tenceredeki kerevizleri tam örtecek kadar olmalı, çok fazla su ilave etmeyin) Tabağa alıp, gerekirse tuz ve limon takviyesi yapabilirsiniz.
Afiyet olsun🙂
Preperation

Chop up the onions and saute the onions untill their color starts to be light yellow. Add the cube chopped celeriacs and round chopped carrots and stir them for 3 minutes. Add the cube chopped potatos into the mixture. Mix them and add boiled water, lemon juice, sugar, salt, (also the orange juice). Cover the pan and let the mixture to simmer. (*Do not add to much water, it should be at the same level with the vegetables, vegetables shouldn’t swim in the water) The celeriac is ready.

Bon appetit🙂

This entry was posted in Vegetable Dishes/Sebze Yemekleri, Vegeterian /Vejeteryan. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s