Şiveydiz

Şiveydiz Gaziantep’e özgü sulu bir yemektir. Birkaç gündür aklımdaydı ama  bir türlü denk gelmemişti. En sonunda dün, akşam yemeği için sade bulgur pilavı ile şiveydiz yaptım. Umarım tarifi seversiniz:

This vegetable dish is special from Gaziantep-Turkey. I have been thinking to cook şiveydiz since last week. In the end, yesterday I cooked pale bulghur pilaf with şiveydiz. I hope you enjoy the recipe:
Malzemeler
16 adet yeşil soğan
16 adet taze sarımsak
250 gr kuzu kuşbaşı
1 bardak haşlanmış nohut
7 bardak su
1 yumurta
500gr süzme yoğurt
3 çorba kaşığı zeytinyağı
50 gr tereyağı
nane, karabiber, tuz
Ingredients
16 pieces green garlic
16 pieces green onion
250gr lamb cutted in small chucks
1 cup boiled chickpea
7 cup water
1 egg
500gr condensed yoghurt (density is more than yoghurt)
3 tablespoon olive oil
50 gr butter
dry mint, black pepper, salt

Hazırlanışı
Önce etleri zeytinyağında harlı ateşte 1 dakika kadar çevirin. Üzerine suyu ilave edip kaynamaya bırakın. O arada yeşil soğan ve sarımsakların yalnızda sert beyaz kısımlarını 2şer cm doğrayın. (Yeşil saplar kullanılmayacak, daha sonra mücver yapımında kullanabilirsiniz.) Su kaynayınca, soğan, sarımsak, nohutu da tencereye ilave edin. Başka bir tencereye 1 yumurta kırın ve 500gr süzme yoğurt koyun, hızlı hızlı karıştırarak yoğurdu ısıtın. (Durmayın yoksa yoğurt kesilir) Yoğurt iyice ısınınca kaynamakta olan yemeğin suyundan bir kepçe alıp, hızlı hızlı karıştırdığınız yoğurt tenceresine ilave edin. Karıştırınca bir kepçe daha alıp onu da yoğurda karıştırın. Daha sonra yoğurt karışımını, yemek tenceresine ilave edin. İlave ederken yemeği karıştırmayı unutmayın. Tuzunu da ilave edip (ben yaklaşık 2,5 çay kaşığı ilave ediyorum) biraz kaynatın. Bir cezvede tereyağını eritin, nane ve karabiberi içine atarak kızdırın ve yemeğinizin üstüne döküp karıştırın.
Afiyet olsun!

Preperation
Heat the oliveoil and lamb for 1 minute. Add the water into stewpot and let the lamb boiled. Chop up the white parts-hard parts- of green garlic and green onions. ( you can use the green parts later to cook mücver) When the water  boils; add chickpea, onions and garlics into the stewpot. In another stewpot, mix the egg and yoghurt and heat them. (You should stir the yoghurt nonstop, otherwise yoghurt lose its taste) When the yoghurt is heated enough, take one cup of water from the boiling stewpot and pour the water into yoghurt pot, be careful to stir the yoghurt without stopping. Take another cup of water from the boiling stewpot and do the same process. Now pour the yoghurt into the main dish stewpot and not to forget to stir garlics and onions without stopping. Add the salt and let them to boil for another 3-5 minutes. Heat the butter in another pot and fry the mint and the pepper. When the garlics,onions, lambs are ready add the heated mint and pepper.
Bon appetit!
This entry was posted in Main Dish /Ana Yemek, Turkey /Türkiye, Vegetable Dishes/Sebze Yemekleri, zzCOUNTRY TASTES /ÜLKE LEZZETLERİ. Bookmark the permalink.

2 Responses to Şiveydiz

  1. yemek sitesi says:

    Kaliteli ve yararli paylasimlariniz icin cok tesekkurler. Blogunuzu takip edecegim.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s