Garlic Soup /Sarımsaklı Çorba

Haftasonu eşim nezle oldu. Bende hastalıklara birebir sarımsak çorbasını yaptım. Gerektiğinde ilaç kullanılmalı ama çok ağır hasta olunmadıkça doğal yiyeceklerle iyileşmeyi daha çok seviyorum. Sarımsağın doğal antibiyotik olduğunu okumuştum. Gerçekten de 2-3 günde ayağa kaldırıyor. (***Yalnız sarımsağın tansiyon düşürücü etkisi olduğu için, ani tansiyon düşmelerine neden olabilirmiş. O yüzden tuzunu biraz fazla koyuyorum. Yine de sarımsağı tüketirken dikkatli olunmalı!)
İşte haftasonu yaptığım sarımsak çorbasının tarifi:
My husband caught a cold last weekend. So I cooked a garlic soup which is best for cold. Unless the illness is too bad, I prefer to heal myself with natural ways. I have read the garlic is a natural antibiotic. It really helped us to get better this weekend. (***Be careful, I have also read that garlic can suddenly drop your blood pressure so consume it very carefully!)
Here is the garlic soup recipe:
Malzemeler
15 diş sarımsak
500gr/4 adet tavuk butu
yarım demet maydanoz
1 sulu limon
karabiber
tuz
1/3 su bardağı pirinç
Ingredients
15 pieces garlic
500gr/ 4 pieces chicken leg
half bunch of parsley
1 juicy lemon
salt(soup should be salty to avoid the side effect of garlic)
black pepper
1/3 cup rise
Hazırlanışı
Tavuk butları 7bardak suda haşlanır. Tavuklar iyice piştikten sonra bir 5 dakika daha kaynatıp, tavukları içinden alınır. Sarımsakları soyup küçük küçük doğranır ve bir limonun suyu ile tavuk suyunun içine atılıp kaynatılır. Sarımsaklar iyice yumuşadığında yıkanmış pirinç, tuz eklenir. En son pirinçler pişince maydanozlar doğranıp eklenir. 1-2 dakika da maydanozlar ile kaynatılır. Afiyet olsun 🙂

Preperation
Boil the chicken legs with 7cup water. When chickens are ready boil them another 5 minutes and take the chickens out of stewpot. Mince the garlics and add them into the stewpot with the 1 lemon juice. Boil another 10 minutes. Wash the rice and add rice and salt into the pot. When rise is  cooked, add the chopped parsley. Boil the mixture for another 1-2 minutes.

Bon appetit!

This entry was posted in Soups /Çorbalar. Bookmark the permalink.

Leave a comment